Geschiedenis

BOSCH Scharnieren B.V. is een familiebedrijf dat al sinds 1929 staat voor ontwerp, productie en levering van hoogwaardige metalen scharnieren voor industriële toepassingen. Ons verhaal begon bijna een eeuw geleden in een kleine ruimte waar de machines op elkaar gepakt stonden, waarna BOSCH menig tegenslag wist te overwinnen, om uit te groeien tot één van de best practice bedrijven van Nederland. Hoe? Door een passie voor vakmanschap en een uitstekende moraal onder werknemers, die het familiebedrijf nooit hebben verlaten. Door te staan voor een kwaliteit die de tand der tijd kan doorstaan. Onze scharnieren staan voor kwaliteit, in alle variaties, snel geleverd. Ook, en vooral, “Als het maatwerk moet zijn.”

BOSCH: meer dan 90 jaar pionier in scharnieren

BOSCH werd in 1929 opgericht door Willem Gerrit Bosch, die het bedrijf begon vanuit de kelder van een huis in Amsterdam, met de productie van houten dienbladen, breinaaldenkokers en verlichtingsarmaturen. Al vrij snel kreeg hij te maken met de eerste tegenslag, met een totale afbranding en het vertrek van een compagnon, maar Willem Gerrit liet zich hier niet door ontmoedigen. Binnen enkele jaren ontwikkelde de eenmanszaak zich tot een echte fabriek. De productie werd uitgebreid met metalen knopen, veertjes en theelepeltjes. Kort na de Tweede Wereldoorlog, begon BOSCH Metaalwaren en Massa-artikelen met de productie van scharnieren voor schoenpoetsdozen. Al vrij snel draaide alles om scharnieren bij BOSCH.

BOSCH geschiedenis Collega's bij BOSCH in Amsterdam jaren 30/40 BOSCH geschiedenis aan de slag bij BOSCH in Amsterdam jaren 30/40 BOSCH geschiedenis Bosch Scharnieren, de werkvloer jaren 30/40 BOSCH geschiedenis Werkplezier bij BOSCH jaren 30/40

De grote verhuizing

BOSCH draaide goed, maar werd beperkt door de geringe ruimte in het Amsterdamse verblijf. De machines stonden bijna tegen elkaar aangedrukt of opgesteld, zonder ruimte om behoorlijk te werken. Willem Gerrit zag, ook na een tweede fikse tegenslag met een totale leegroof, voldoende mogelijkheden. Als hij maar de ruimte had…

Zo gebeurde het dat een kleine maar vakbekwame en hechte kern vertrok van ‘het propvolle westen naar het volop mogelijkheden biedende oosten’ waar BOSCH wist uit te groeien tot een middelgrote fabriek in Terborg (1957), nu het bedrijf eindelijk de ruimte kreeg waar het zo naar verlangde. De Achterhoek bleek volgens Willem Gerrit Bosch bovendien goed ‘fabriek-minded’.

‘Vooral door het technische vernuft van de directeur zelf, volgde een rationalisering van de werkmethode, die tot een hogere produktie leidde. Als men ziet wat hier per dag wordt afgewerkt aan alle mogelijke scharnieren, vraagt men zich af, waarvoor die allemaal gebruikt moeten worden.(..)dat de Nederlandse industrie het bezit van een degelijk bedrijf binnen de vaderlandse grenzen bijzonder waardeert, blijkt wel uit het grote aantal afnemers dat zich tot Bosch wendt.’ (de huispost, no.162)

BOSCH geschiedenis in Terborg, de eerste steenlegging BOSCH geschiedenis opening in Terborg BOSCH geschiedenis Terborg opening BOSCH geschiedenis Terborg werkvloer

Familiebedrijf in hart en scharnieren

“De heer Bosch bleek vooral verheugd over de prettige geest welke hier heerst, en waarbij oud en nieuw personeel zich beijverde een produkt te brengen, dat alle kritiek kan doorstaan. In de fabrieks- en kantineruimte was toen nog een gezellig samenzijn, dat in de geest van een groot familiefeest geruime tijd duurde.” (Het vrije volk, 10-09-1957)

Vanaf de jaren 60 begon BOSCH zich nadrukkelijk als de specialist in scharnieren te roeren. Het manifesteerde zich als een nieuw modern bedrijf, breidde zelfs uit met een tweede productiehal en had zodoende ruimschoots werk voor personeel. Dankzij automatische machines die in Terborg werden ontworpen en geconstrueerd kon BOSCH elk soort scharnier, in ieder aantal en elke metaal gefabriceerd worden, in een korte tijd bovendien.

BOSCH geschiedenis Werken bij BOSCH BOSCH geschiedenis samen lunchen in de kantine bij BOSCH BOSCH geschiedenis de fameuze bedrijfsuitjes van BOSCH BOSCH geschiedenis Bosch is wel in voor een feestje

Niet lang na het overlijden van pionier Willem Gerrit Bosch, volgde de overstap naar het huidige gebouw in Doetinchem, op industrieterrein de Huet, waar al vrij snel verder uitgebreid kon worden.

Een nieuwe industriële revolutie begon bij BOSCH

Het duurde niet lang voordat een nieuwe pionier aan het roer stond bij BOSCH. Vanaf 2003 werd met de overname door de huidige directeur, Godfried Kaanen, een nieuwe weg ingezet. Een nieuwe weg die bovendien noodzakelijk bleek door het rap veranderende industriële landschap.

“De ooit zo potdichte grenzen gingen open en in een sneltreinvaart verdween vrijwel alle industriële massawerk naar de lage lonenlanden in Oost Europa. Tegen dat geweld was BOSCH niet opgewassen en magere jaren volgden. Er restten twee keuzes: óf de poort dicht, óf revolutionair omdenken…”

“In ons geval bleek de oplossing voor onze neus te liggen: verder specialiseren in maatwerk! Aan de lopende band rechttoerechtaan scharnieren produceren, dat kan iedereen. Op dat niveau kun je je eigenlijk alleen via de prijs onderscheiden; de rest is onbelangrijk. Maar een speciaal scharnier, exact conform de wensen en eisen van een vaak veeleisende, exclusieve opdrachtgever, dat is een heel ander verhaal. Dan moet je veel vakmanschap, kwaliteit, flexibiliteit en creativiteit in huis hebben. Dát was de niche waarop we ons moesten focussen.”Kwaliteit in Bedrijf

Godfried Kaanen Bosch scharnieren moderne technieken Overzicht op de werkvloer met QRM celindeling BOSCH moderne machines

Kaanen maakte zich hard voor de verdere professionalisering van het productie apparaat en meer training en opleiding van de medewerkers, geheel in de geest van de familie Bosch. De nieuw ingeslagen weg leidde uiteindelijk tot de eerste implementaties van QRM en planningssoftware in Nederland, waarmee BOSCH een pionier op dit gebied werd en alom bekend geldt als best practice consultant voor andere bedrijven.

Heden ten dage is BOSCH de internationale specialist voor scharnieren, ‘als het maatwerk moet zijn’.

Meer lezen over de innovatieve keuze van BOSCH voor QRM?

 

Bel mij terug

Heeft u een vraag, opmerking of informatie nodig? Als u dit formulier invult, bellen we u binnen 24 uur terug.

  • Dit veld is verplicht.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag een offerte aan