Search
Close this search box.

Gieterij is niet sexy genoeg

Het tekort aan vakkrachten zorgt ervoor dat de concurrentie tussen de verschillende sectoren in ons land flink toeneemt. ,,Bedrijven proberen nu al elkaars personeel weg te kapen”, waarschuwt Jos Kleiboer, directeur beleid bij Koninklijke Metaalunie, in gesprek met de Telegraaf van 14 juli 2017.

MKB’ERS IN METAALSECTOR HEBBEN MOEITE MET VINDEN VAN PERSONEEL

’Gieterij is niet sexy genoeg’,  door Ertan Basekin

Het tekort aan vakkrachten zorgt ervoor dat de concurrentie tussen de verschillende sectoren in ons land flink toeneemt. ,,Bedrijven proberen nu al elkaars personeel weg te kapen”, waarschuwt Jos Kleiboer, directeur beleid bij Koninklijke Metaalunie.

Verder is de in- en doorstroom vanuit het vmbo momenteel zo slecht dat er nauwelijks nieuwe aanwas van technisch personeel is richting het middelbaar beroepsonderwijs. ,,De gehele infrastructuur in het onderwijs, en dan vooral in het vmbo, moet onder de loep worden genomen. Anders hebben we als sector straks echt een groot probleem”, aldus Kleiboer.

Een rondgang langs enkele metaalbedrijven in West-Brabant leert dan ook dat de mkb-ondernemers grote moeite hebben met het vinden van geschikte mensen. En dat terwijl het personeelsbestand vergrijst en veel metaalwerkers moeite hebben hun pensioenleeftijd te halen.

Directeur-eigenaar Anton Flipsen van Produlas BV in Oosterhout probeert zoveel mogelijk personeel zelf op te leiden. Het lasbedrijf heeft zo’n 18 tot 19 mensen in dienst, zes daarvan waren stagiairs. ,,Ik kan niet op elke hoek van de straat een geschikte medewerker vinden. We moeten daarom mensen zoveel mogelijk zelf opleiden.”

Volgens Flipsen komen de meeste jongeren binnen via de Stichting Vakopleiding Metaal, opgericht door het bedrijfsleven. ,,En zelfs bij die stagiaires moet je nog maar afwachten of ze echt passie hebben voor techniek.”

Produlas probeert ook jongeren vanuit het hoger onderwijs te verleiden om voor de techniek te kiezen. Flipsen loopt daarbij tegen veel problemen aan. ,,Het is moeilijk binnen komen op zo’n hogeschool. Vaak krijgen we te horen dat ze geen tijd hebben. En als dat wel het geval is, moet je maar afwachten hoelang de directeur op zijn plaats blijft zitten. Zijn opvolger kan weer heel anders over een samenwerking denken.”

In het verderop gelegen Oudenbosch heeft het bedrijf Timmermans Verspaningstechniek, dat onder meer onderdelen produceert voor de Amerikaanse machinebouwer Caterpillar, een dagtaak aan het scholen van toekomstige werknemers.

De onderneming bestaat 28 jaar en heeft 43 werknemers in dienst. Maar de instroom van jongeren gaat de laatste jaren steeds stroever. Eigenaar Kees Timmermans zet daarom vol in op scholing en ontwikkeling. Maar liefst 70% van de medewerkers is afkomstig van de opleidingsschool en is in de loop der jaren intern opgeleid. ,,De mentaliteit en interesse bij jongeren is veranderd, dat is niet meer zoals vroeger. We moeten ze stap voor stap begeleiden en een uitdaging bieden”, zegt Timmermans.

Het metaalbedrijf richt binnenkort het vierde technieklokaal in op een basisschool. Verder werkt Timmermans Verspaningstechniek samen met enkele ROC’s uit de omgeving. ,,En dat verloopt moeizaam, omdat de organisatie op die scholen niet altijd goed is. De begeleiding vanuit de ROC’s is slecht. Begeleiders en leerlingen kennen elkaar vaak niet eens.”

Timmermans verwacht dat er de komende jaren nog meer tijd besteed zal worden aan scholing en ontwikkeling. Het personeelsbestand vergrijst en veel werknemers in de metaalsector hebben moeite de pensioenleeftijd te halen. Hij heeft dan ook een duidelijke boodschap richting jongeren die overwegen voor de techniek te kiezen. ,,We bieden een werkgarantie en personeel krijgt de mogelijkheid om door te groeien.”

Bij Melis Gieterijen in Tilburg zijn algemeen-directeur Jan Melis en zoon Koen Melis ervan overtuigd dat het roer de komende jaren om moet. Het bedrijf is een ambachtelijke gieterij en maakt producten voor onder meer de spoorwegen en de tuinbouwsector.

,,Maar veel jongeren vinden een gieterij niet sexy genoeg. We moeten ons als bedrijf daarom beter profileren, we moeten laten zien waar de maakindustrie mee bezig is”, aldus Koen Melis. ,,We willen studenten binnenhalen die meedenken hoe we een product kunnen maken. Zij hebben de kennis in huis en dat geeft ons een voorsprong.”

Dit artikel verscheen in de Telegraaf van 14 juli 2017 – ’Gieterij is niet sexy      genoeg’, door Ertan Basekin.

Naar Telegraaf online.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Onze klanten innoveren.
Wij realiseren.

Wij bespreken graag de mogelijkheden
voor uw volgende project.

scharnier machinebouw apparatenbouw
Logo BOSCH Scharnieren maatwerk Nederland

wij denken met u mee.

BOSCH Scharnieren levert maatwerk scharnieren voor de industrie. Neem contact op voor een offerte of passend advies. 

Zakelijk
Particulier

Maatwerkscharnier nodig?

Heeft u een maatwerk scharnier nodig voor uw (industriële) project? U bedenkt het, wij maken het. Met snelle levertijden bovendien. Stuur ons uw werktekening of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag uw idee te realiseren.

Liever even bellen? +31 (0)314 369988