Scharnier

Lean en QRM

De Amerikaanse grondlegger professor Rajan Suri is nauw betrokken geweest bij de implementatie van Quick Response Management en POLCA bij BOSCH Scharnieren. De introductie is succesvol geweest en heeft de prestaties van BOSCH Scharnieren inmiddels aanmerkelijk verbeterd. Maar het is ook een leerzame uitdaging geweest waarbij BOSCH de nodige hindernissen moest overwinnen. In Nederland waren immers nog geen ervaringen met QRM/POLCA opgedaan.

Die ervaringen zijn nu beschikbaar en blijken te voorzien in een behoefte. Steeds meer bedrijven die QRM en/of POLCA overwegen of die ondersteuning zoeken bij de implementatie, doen een beroep doen op de expertise en ervaringen van BOSCH. Neemt u contact met ons op.

BOSCH als pionier van QRM

Naar aanleiding van onze rol als pionier met betrekking tot de toepassing van QRM in Nederland, zijn wij recent geïnterviewd door het tijdschrift Kwaliteit in Bedrijf, een platform voor organisatieontwikkeling. Wat QRM is, waarom we ervoor kozen én hoe we het toepassen in de praktijk, leest u in het uitgebreide interview.

Met de veranderende markt en de open grenzen werd BOSCH genoodzaakt om revolutionair om te denken: “In ons geval bleek de oplossing voor onze neus te liggen: verder specialiseren in maatwerk! Aan de lopende band rechttoe-rechtaan scharnieren produceren, dat kan iedereen. Op dat niveau kun je je eigenlijk alleen via de prijs onderscheiden; de rest is onbelangrijk. Maar een speciaal scharnier, exact conform de wensen en eisen van een vaak veeleisende, exclusieve opdrachtgever, dat is een heel ander verhaal. Dan moet je veel vakmanschap, kwaliteit, flexibiliteit en creativiteit in huis hebben. Dát was de niche waarop we ons moesten focussen.”

En zo werd BOSCH de succesvolle voorloper met QRM. Lees het volledige interview hier.

Best practice consultancy QRM

Omdat Bosch Scharnieren nog altijd één van de best practice bedrijven is op het gebied van Lean en Quick Response Manufacturing (QRM), zijn wij tevens geïnterviewd door procesverbeteren.nl, een toonaangevend platform gericht op de kennisverspreiding van procesoptimalisatie-technieken als QRM en Lean Manufacturing.

“De kracht van QRM zit hem in de omvorming naar een cellulaire organisatie op basis van Quick Response Cells. Klantspecifieke orders kunnen zich dan als “stoptreinen” langs QRC-stations naar keuze gaan bewegen. Vervolgens kun je je dan gaan focussen op het terugdringen van de wachttijden.
– Fried Kaanen, directeur BOSCH Scharnieren

Het volledige interview kunt u hier lezen.

Optimale workflow

QRM richt zich dus op het verkorten van de doorlooptijd. Hierdoor is het zeer geschikt voor bedrijven met kleine productieseries en een groot aantal productvarianten. Dit is het kenmerk van BOSCH Scharnieren. Onze toepassing is herkenbaar door een inrichting in gekleurde werkcellen en het werken met zelfsturende teams (onze scharniermakers).

Bosch Scharnieren, de werkvloer Bosch Scharnieren, de werkvloer Bosch Scharnieren, de werkvloer

Om een optimale workflow te garanderen en onze levertijden te waarborgen, maken wij gebruik van een volautomatische planningssoftware gebaseerd op de principes van QRM. Bekijk hier de video van PROPOS Software.

Bekijk ook de presentatie van QRM advisor Julian Stark over de implementatie van QRM en digital POLCA ten opzichte van Lean bij een Amerikaans bedrijf tijdens de QRM conference 2019:

Meer informatie over QRM vindt u hier:
Rajan Suri en Godfried Kaanen QRM logo

 

Bel mij terug

Heeft u een vraag, opmerking of informatie nodig? Als u dit formulier invult, bellen we u binnen 24 uur terug.

  • Dit veld is verplicht.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag een offerte aan