Scharnier

Materiaalkeuze

BOSCH produceert scharnieren in meerdere soorten staal, roestvast staal (RVS) en aluminium.
Aan u de keuze:

Staal

Afhankelijk van uw toepassing kan blank staal, eventueel gegalvaniseerd of gepoedercoat de juiste keuze zijn. Bij grotere series kan het prijsvoordeel een rol spelen.

Staal DC01

DC01 is een koudgewalste staalsoort met een goede basissterkte voor toepassing in scharnieren. Met name bij dunnere scharnieren, waarbij de belasting gering is, voldoet DC01 prima. DC01 biedt een treksterkte van 270-410 N/mm².

Staal S355J2

S355J2 is een warmwals staalkwaliteit met hogere treksterkte. Dit materiaal is beschikbaar vanaf 3 mm dikte. Deze soort wordt door ons

100 jaar roestvast staal aanbevolen bij scharniertoepassingen, waarbij hogere belastingen een rol spelen. S355J2 heeft een treksterkte van 470 tot 630 N/mm. Testen hebben uitgewezen dat ook bij hoge dynamische belasting de scharnieren een uitstekend slijtagebeeld te zien geven.

100 jaar roestvast staal

 

Het is pas 100 jaar geleden dat roestvast staal werd ontdekt. Nu is roestvast staal niet meer weg te denken.

Galvaniseren

Voor het door ons toegepaste elektrolytisch verzinken (galvaniseren) hanteren wij een eigen naam: Silverlook. Het is vrij van chroom VI en heeft een zilverachtig uiterlijk. Bij het passiveren wordt een transparante topcoat aangebracht over de basispassivering, wat de corrosiewerendheid aanmerkelijk verbetert. Hier vindt u het specificatieblad.

Silverlook voldoet aan de Europese norm voor scharnieren EN 1935 klasse 3 = 96 uur.
Resultaten test corrosiewerendheid * (BOSCH Scharnieren april 2004)
* Zoutsproeitest ASTM B117/ DIN 50021, Kesternich-test DIN 50018)

test corrosiewering

Een kopie van de testresultaten kunt u bij ons opvragen.
Naast elektrolytisch verzinken bieden wij onze klanten op verzoek mogelijkheden in Zendzimir voorverzinkt staal of Zincor aan.

Poedercoaten

Indien kleur een rol speelt, is poedercoaten een uitstekende optie om een decoratieve en corrosiewerend uiterlijk aan het scharnier te bieden. Vraag naar onze mogelijkheden.

NIROX®

NIROX® is de door ons gedeponeerde merknaam van een bijzondere coating. Deze nauwelijks zichtbare transparante coating kan zowel op verzinkt staal als op RVS worden aangebracht. De coating wordt aangebracht middels het anode – kathodeprincipe. Hierbij wordt het product volledig ondergedompeld en in een badenproces ontvet, voorbehandeld, gelakt en op lage temperatuur gemoffeld.

NIROX® biedt vele voordelen. Het geeft een extra corrosiebescherming en is elektrisch isolerend (denk aan contact roestvast staal en aluminium). Producten met NIROX® halen 800 uur bij de zoutsproeitest ASTM B117/ DIN 50021. Klik hier voor het specificatieblad.

Roestvast staal

BOSCH is specialist in roestvast stalen scharnieren. Roestvast staal heeft de eigenschap dat het materiaal ‘aan de lucht passiveert’. Het biedt daarmee uitstekende corrosiewerende eigenschappen.

BOSCH voert drie austenitische soorten roestvast staal (RVS), welke uitstekend toepasbaar zijn in gerolde scharnieren (koudvervorming).

Werkstofnummer AISI Treksterkte

(N/mm²)

Materiaaldikte Toepassing
Wn 1.4301 304 620-680 1-6mm Algemeen
Wn 1.4401 316 580-620 1-6mm Zeewaterbestendig
RVS 304 (Wn 1.4301)

304 is de klassieke, meest bekende austenitische RVS-soort. Deze RVS-soort biedt uitstekende all round eigenschappen en is in vele situaties toepasbaar. De goede corrosiewerende eigenschappen onderstrepen dit. Klik hier voor het specificatieblad.

RVS 316 (Wn 1.4401)

316 wordt toegepast in situaties, waarin de hoogste eisen worden gesteld aan corrosiewerendheid en is chloor- en zeewaterbestendig. Hierbij moet u denken aan toepassing in kustgebieden, scheepvaart en offshore of specifieke industriële toepassingen (cleanroom, apparaten voor geneeskunde en levensmiddelen). Klik hier voor het specificatieblad.

Duplex RVS 329 (Wn 1.4462)

Voor het eerst heeft BOSCH Scharnieren onlangs voor een klant in de windenergiesector een gerold scharnier geproduceerd in Duplex RVS. Als het gaat om corrosievastheid en sterkte zijn petrochemie en off-shore voor de hand liggende omgevingen om duplex toe te passen. Zie hier het resultaat.

Reinigen van roestvast staal (RVS)

Roestvast betekent niet roestvrij! Ook roestvast staal (RVS) kan corroderen. In het toepassingsgebied van scharnieren betreft dit met name putcorrosie. Regelmatig reinigen is het devies.

Meer informatie over roestvast staal en het reinigen ervan vindt u op:

logo RVS info corrosiehelpdesk logo logo alu rvs
www.rvsinfo.nl Corrosie Helpdesk ‘Roestvast staal onderhoudsvrij?’

Aluminium

Aluminium is een materiaal dat bij gerolde scharnieren (en dus ook pianoscharnieren) minder wordt toegepast. Dat komt door het lastige rollen en de mindere treksterkte. Toch doen zich situaties voor waarin aluminium gevraagd wordt. Denk aan luchtvaartindustrie. BOSCH Scharnieren past bij aluminium de materiaalsoort ALMG3 toe in combinatie met RVS of messing pen. De materiaaldikte is beperkt tot 2 mm.

Meer weten over onze materialen?

Meer weten over onze materialen of direct een offerte nodig? Neem contact op via onderstaande buttons!

 

Bel mij terug

Heeft u een vraag, opmerking of informatie nodig? Als u dit formulier invult, bellen we u binnen 24 uur terug.

  • Dit veld is verplicht.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag een offerte aan