Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vijf redenen waarom QRM de Nederlandse industrie gaat veranderen

In dit artikel beschrijft David Kemps, Sector Banker Industrie bij ABN AMRO Bank, waarom QRM belangrijk is voor de toekomst van de Nederlandse industrie.

Vijf redenen waarom QRM de Nederlandse industrie gaat veranderen

Bijna 20 jaar geleden publiceerde prof. dr. Rayan Suri zijn eerste boek over Quick Response Manufacturing (QRM). Anno 2015 staat deze procesverbetermethode in de schijnwerpers door klinkende resultaten. Nu de buitenlandse concurrentie steeds sterker is en de druk op kosten hoog blijft, moeten veel industriële ondernemers hun organisaties aanpassen aan de ‘low volume, high mix’-eisen van klanten. Productieprocessen zijn nu nog ingeregeld op optimale efficiëntie, terwijl de klant vraagt om maatwerk en flexibiliteit. Dit gaat botsen. QRM helpt de effectiviteit van de productie te verhogen en zo de klanttevredenheid te verbeteren.

Dit zijn mijn vijf redenen waarom QRM de Nederlandse industrie zal veranderen:

1. QRM geeft concurrentievoordeel

In zijn boeken ‘Quick Response Manufacturing’ (1998) en ‘QRM, it’s about time’ (2010) beschrijft professor Suri hoe bedrijven hun doorlooptijden structureel kunnen verkorten. Zijn theorie is dat het winnen van tijd in het traject van bestellen tot afleveren automatisch zorgt voor een lagere kostprijs en dus tot een betere concurrentiepositie. Met QRM hebben bedrijven aantoonbaar hun orderdoorlooptijden met gemiddeld 80 procent gereduceerd. Hierdoor hebben zij hun kosten met gemiddeld 25 procent verlaagd. Door de lagere behoefte aan werkkapitaal verbetert de financiële buffer (en dus de toekomstbestendigheid) van de ondernemer. Ook maakt QRM verplaatsing van productie naar lagelonenlanden onnodig. Het zorgt er zelfs voor dat bedrijven hun productie weer naar Nederland kunnen terughalen.

2. QRM is ontworpen voor maatwerk

De bekende procesverbetermethode Lean Manufacturing is een afgeleide van het Toyota Productie Systeem. Deze werkwijze is door de Japanners ontworpen om hoog volume en repeterende productie te stroomlijnen. Consumenten wensen echter steeds meer keuze en maatwerk. Industriële ondernemers zien de ordergrootte teruglopen en de variëteit toenemen. Zij moeten hierop inspelen met meer flexibiliteit en klantordergestuurde productie tegen lage kosten. Low volume, high mix-productie is daarom het mantra voor de komende jaren. QRM gebruikt veel elementen van Lean, maar is speciaal bedacht voor maatwerkproductie. Niet alle processen dienen bijvoorbeeld gestandaardiseerd te worden, zoals bij Lean. QRM focust uitsluitend op verlaging van doorlooptijden. Variabiliteit in het proces kan namelijk ook zorgen ook voor snelheid en het broodnodige aanpassingsvermogen.

Lees het volledige artikel hier.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nieuws

PERSBERICHT

Estève et Compagnie kondigt de overname aan van PAUMELLES LIEGEOISES,een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in de productie van laspaumelles engeprofileerde scharnieren in kleine series voor industriële

Onze klanten innoveren.
Wij realiseren.

Wij bespreken graag de mogelijkheden
voor uw volgende project.

scharnier machinebouw apparatenbouw
Logo BOSCH Scharnieren maatwerk Nederland

wij denken met u mee.

BOSCH Scharnieren levert maatwerk scharnieren voor de industrie. Neem contact op voor een offerte of passend advies. 

Zakelijk
Particulier

Maatwerkscharnier nodig?

Heeft u een maatwerk scharnier nodig voor uw (industriële) project? U bedenkt het, wij maken het. Met snelle levertijden bovendien. Stuur ons uw werktekening of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag uw idee te realiseren.

Liever even bellen? +31 (0)314 369988