In dit artikel beschrijft David Kemps, Sector Banker Industrie bij ABN AMRO Bank, waarom QRM belangrijk is voor de toekomst van de Nederlandse industrie.
Vijf redenen waarom QRM de Nederlandse industrie gaat veranderen
Bijna 20 jaar geleden publiceerde prof. dr. Rayan Suri zijn eerste boek over Quick Response Manufacturing (QRM). Anno 2015 staat deze procesverbetermethode in de schijnwerpers door klinkende resultaten. Nu de buitenlandse concurrentie steeds sterker is en de druk op kosten hoog blijft, moeten veel industriële ondernemers hun organisaties aanpassen aan de ‘low volume, high mix’-eisen van klanten. Productieprocessen zijn nu nog ingeregeld op optimale efficiëntie, terwijl de klant vraagt om maatwerk en flexibiliteit. Dit gaat botsen. QRM helpt de effectiviteit van de productie te verhogen en zo de klanttevredenheid te verbeteren.
Dit zijn mijn vijf redenen waarom QRM de Nederlandse industrie zal veranderen:
1. QRM geeft concurrentievoordeel
In zijn boeken ‘Quick Response Manufacturing’ (1998) en ‘QRM, it’s about time’ (2010) beschrijft professor Suri hoe bedrijven hun doorlooptijden structureel kunnen verkorten. Zijn theorie is dat het winnen van tijd in het traject van bestellen tot afleveren automatisch zorgt voor een lagere kostprijs en dus tot een betere concurrentiepositie. Met QRM hebben bedrijven aantoonbaar hun orderdoorlooptijden met gemiddeld 80 procent gereduceerd. Hierdoor hebben zij hun kosten met gemiddeld 25 procent verlaagd. Door de lagere behoefte aan werkkapitaal verbetert de financiële buffer (en dus de toekomstbestendigheid) van de ondernemer. Ook maakt QRM verplaatsing van productie naar lagelonenlanden onnodig. Het zorgt er zelfs voor dat bedrijven hun productie weer naar Nederland kunnen terughalen.
2. QRM is ontworpen voor maatwerk
De bekende procesverbetermethode Lean Manufacturing is een afgeleide van het Toyota Productie Systeem. Deze werkwijze is door de Japanners ontworpen om hoog volume en repeterende productie te stroomlijnen. Consumenten wensen echter steeds meer keuze en maatwerk. Industriële ondernemers zien de ordergrootte teruglopen en de variëteit toenemen. Zij moeten hierop inspelen met meer flexibiliteit en klantordergestuurde productie tegen lage kosten. Low volume, high mix-productie is daarom het mantra voor de komende jaren. QRM gebruikt veel elementen van Lean, maar is speciaal bedacht voor maatwerkproductie. Niet alle processen dienen bijvoorbeeld gestandaardiseerd te worden, zoals bij Lean. QRM focust uitsluitend op verlaging van doorlooptijden. Variabiliteit in het proces kan namelijk ook zorgen ook voor snelheid en het broodnodige aanpassingsvermogen.