Zoek
Sluit dit zoekvak.

Anatomie van het scharnier

Een scharnier is nooit zomaar een scharnier. Er is een grote variatie in vorm, dikte, materiaal, bewerking én afwerking. Allen met hun eigen specifieke voordelen. Daarnaast bestaat een scharnier ook uit verschillende onderdelen, die afhankelijk van het doel van uw project, andere eigenschappen kunnen hebben.

Daarom hebben wij de belangrijkste vaktermen voor het scharnier voor u op een rijtje gezet. Zo weet u in een advies precies waar u aan toe bent.

Knoop

De knoop van het scharnier is het cirkelvormige deel. Ook kraal, lus of knokkel genoemd. De knopen van de twee verschillende bledden wisselen elkaar doorgaans af om de pen heen.

1 of 10
Pen

De pen verbindt de twee (of meer) scharnier bledden.

2 of 10

De pen diameter bepaalt de dikte van de pen, gemeten in de doorsnede.

3 of 10
Bled

Het bled of het blad van het scharnier is het draaiende of vaste deel van een scharnier.

4 of 10

De bled breedte is de afstand van het uiteinde van het bled tot het hart van de pen.

5 of 10

De bled dikte is de dikte van het scharnier.

6 of 10

De scharnierbreedte is de totale breedte van het opengeklapte scharnier: gemeten haaks op de pen.

7 of 10

De knoop lengte is de lengte van het ene uiteinde tot het andere uiteinde van één enkele knoop, evenwijdig aan de pen. Doorgaans is dat een vaste maat, bv. 30mm, 25 mm, 20mm, enz.

8 of 10

De end play is de lichte axiale beweging tussen de knopen over de as van de pen. Deze wordt veroorzaakt door de kleine ruimte tussen de knopen, die ervoor zorgen dat het bled kan scharnieren.

9 of 10

De scharnierlengte is de totale lengte van het scharnier gemeten over de bledden evenwijdig aan de pen.

10 of 10

Belangrijke werk woorden

Om u verder op weg te helpen, willen wij u ook enkele werkwoorden meegeven die handig zijn bij het bespreken van o.a. de verschillende bewerkingen van het scharnier.

kanten breken ook wel ‘afschuinen’: hierbij wordt de scherpe rand van het bled verwijderd.
borstelen het scharnier voorzien van een geslepen uiterlijk met een lichte slijpstructuur. Dit is een optisch iets wat mooi combineert met bv het design waar het wordt toegepast.
doorzetten een kleine knik achter de knoop maken. Soms is dit vereist om het scharnier perfect toe te kunnen passen doordat de te scharnieren delen op deze wijze beter aansluiten.
geslepen voorzien van een geslepen uiterlijk met een slijpstructuur.
kerven de twee buitenste knopen van het scharnier voorzien van een indrukking zodat de pen er zonder het scharnier blijvend te vervormen niet uit kan.
klemmen de knoop zodanig nadrukken dat de pen er na montage niet meer uitkomt. Dit is een lichtere vorm dan kerven en is optisch bijna niet te zien.
klinken de pen zodanig machinaal bewerken dat zich een bolkopje aan het uiteinde van de pen vormt. Zo zit de pen er vast in en maakt het ook niet uit hoe je het scharnier monteert. Ook bij montage met klinken komt de pen er zonder geweld niet uit.
lassen lassen wordt gebruikt om een permanente verbinding tussen 2 delen maken. Bijvoorbeeld vanwege extreme krachten de knoop aan het bled lassen.
kogelpolijsten bij RVS: het scharnier voorzien van een glad, enigszins glimmend oppervlak.
soevereinen een gat voorzien van een afgeschuinde rand zodat er bijvoorbeeld een verzonken bout of schroef in past.

Jacco

Commercieel Technisch adviseur

“Succes is voor elke klant de juiste oplossing realiseren”

Meer weten over scharnieren?

Bij BOSCH Scharnieren maken wij alles op maat. Er is dus heel veel mogelijk voor uw scharnier.

Meer weten over de mogelijkheden? Stuur een berichtje via de chat pop-up of bel of mail ons voor meer informatie en advies.

Logo BOSCH Scharnieren maatwerk Nederland

wij denken met u mee.

BOSCH Scharnieren levert maatwerk scharnieren voor de industrie. Neem contact op voor een offerte of passend advies. 

Zakelijk
Particulier

Upload direct uw scharniertekening:

BOSCH Scharnieren is de specialist in maatwerkscharnieren met korte levertijden. Stel uw offertevraag in het veld hieronder of deel uw werktekening en eventuele specificaties voor een offerte. Wij helpen u graag uw project realiseren. 

BOSCH Scharnieren is de specialist in maatwerkscharnieren met korte levertijden. Stuur ons uw werktekening of ontwerp en eventuele specificaties voor een offerte. Wij helpen u graag uw project realiseren. 

Maatwerkscharnier nodig?

Heeft u een maatwerk scharnier nodig voor uw (industriële) project? U bedenkt het, wij maken het. Met snelle levertijden bovendien. Stuur ons uw werktekening of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag uw idee te realiseren.

Liever even bellen? +31 (0)314 369988