Search
Close this search box.

Materiaal & coating

BOSCH Scharnieren is de specialist voor scharnieren in meerdere soorten staal, roestvast staal, messing, aluminium en andere metalen. Als geen ander begrijpen wij de behoeften van uw sector in kracht, gewicht en corrosiewerendheid.

Maar ook aan de afwerking stellen wij hoge kwaliteitseisen: een duurzaam scharnier dat gezien mag worden. Van galvaniseren tot poedercoaten, bijvoorbeeld met gepatenteerde coatings als NIROX® en Silverlook.

Staal scharnier

Afhankelijk van uw toepassing kan blank staal, eventueel gegalvaniseerd of gepoedercoat de juiste keuze zijn. Bij grotere series kan het prijsvoordeel een rol spelen.

DC01 is een koudgewalste staalsoort met een goede basissterkte voor toepassing in scharnieren. Met name bij dunnere scharnieren, waarbij de belasting gering is, voldoet DC01 prima. DC01 biedt een treksterkte van 270-410 N/mm².

S355J2 is een warmwals staalkwaliteit met hogere treksterkte. Dit materiaal is beschikbaar vanaf 3 mm dikte. Deze soort wordt door ons aanbevolen bij scharnier-toepassingen waarbij hogere belastingen een rol spelen. S355J2 heeft een treksterkte van 470 tot 630 N/mm. Testen hebben uitgewezen dat ook bij hoge dynamische belasting de scharnieren een uitstekend slijtagebeeld te zien geven.

Roestvast staal scharnieren

BOSCH is specialist in roestvast stalen scharnieren. Roestvast staal biedt een sterkere corrosieweerstand ten opzichte van de meeste andere Cr-Ni staalsoorten in corrosieve milieus. 

Bij BOSCH Scharnieren maken wij gebruik van drie krachtige soorten roestvast staal (RVS).

304 is de klassieke, meest bekende austenitische RVS-soort. Deze RVS-soort biedt uitstekende all round eigenschappen en is in vele situaties toepasbaar. De goede corrosiewerende eigenschappen onderstrepen dit. Klik hier voor het specificatieblad.
316 wordt toegepast in situaties, waarin de hoogste eisen worden gesteld aan corrosiewerendheid en is chloor- en zeewaterbestendig. Hierbij moet u denken aan toepassing in kustgebieden, scheepvaart en offshore of specifieke industriële toepassingen (cleanroom, apparaten voor geneeskunde en levensmiddelen). Klik hier voor het specificatieblad.
BOSCH Scharnieren heeft onlangs voor een klant in de windenergiesector een gerold scharnier geproduceerd in Duplex RVS. Als het gaat om corrosievastheid en sterkte zijn petrochemie en off-shore voor de hand liggende omgevingen om duplex toe te passen.

Aluminium scharnier: licht en stabiel

Aluminium wordt minder toegepast bij gerolde scharnieren en pianoscharnieren vanwege het lastige rollen en de mindere treksterkte. Het is echter een zeer bruikbaar materiaal vanwege zijn lichte gewicht en stabiliteit. Uitermate geschikt bijvoorbeeld voor de luchtvaart. 

BOSCH Scharnieren past bij aluminium de materiaalsoort ALMG3 toe in combinatie met RVS of messing pen. De materiaaldikte is beperkt tot en met 2 mm.

Van ons RVS staal tot de afwerking,
Hoge kwaliteit en duurzaam
in gebruik.

BOSCH Scharnieren.

Poedercoating

Indien kleur een rol speelt, is poedercoaten een uitstekende optie om een decoratieve en corrosiewerend uiterlijk aan het scharnier te bieden. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Galvaniseren: silver look

Bij BOSCH Scharnieren maken wij gebruik van elektrolytisch verzinken: Silverlook. Dankzij de zilverachtige transparante topcoat wordt de corrosiewerendheid en UV bestendigheid aanmerkelijk verbeterd. De coating is vrij van chroom VI en vooral geschikt voor binnenklimaten en milde buitenklimaten.

Naast elektrolytisch verzinken bieden wij onze klanten ook Zendzimir voorverzinkt staal of Zincor aan.

NIROX® coating: 800 uur bij de zoutsproeitest

NIROX® is de gedeponeerde merknaam van een bijzondere coating. Milieuvriendelijk en organisch. Deze transparante coating kan zowel op verzinkt staal als op RVS worden aangebracht. Door de dunne laag is het nauwelijks zichtbaar.

De coating wordt aangebracht middels het anode – kathodeprincipe. Hierbij wordt het product volledig ondergedompeld en in een badenproces ontvet, voorbehandeld, gelakt en op lage temperatuur gemoffeld.

NIROX® biedt extra corrosiebescherming, UV bestendigheid én is elektrisch isolerend, door het rechtsreeks contact van metaal op metaal te vermijden. Producten met NIROX® halen 800 uur bij de zoutsproeitest!

Tania

Commercieel adviseur

“Met teamwork tot oplossingen komen,
daar krijg ik energie van!” 

Support nodig?

Wij helpen u graag verder. Stuur een berichtje via de chat pop-up of bel of mail ons voor meer informatie en advies.

Logo BOSCH Scharnieren maatwerk Nederland

wij denken met u mee.

BOSCH Scharnieren levert maatwerk scharnieren voor de industrie. Neem contact op voor een offerte of passend advies. 

Zakelijk
Particulier

Upload direct uw scharniertekening:

BOSCH Scharnieren is de specialist in maatwerkscharnieren met korte levertijden. Stel uw offertevraag in het veld hieronder of deel uw werktekening en eventuele specificaties voor een offerte. Wij helpen u graag uw project realiseren. 

BOSCH Scharnieren is de specialist in maatwerkscharnieren met korte levertijden. Stuur ons uw werktekening of ontwerp en eventuele specificaties voor een offerte. Wij helpen u graag uw project realiseren. 

Maatwerkscharnier nodig?

Heeft u een maatwerk scharnier nodig voor uw (industriële) project? U bedenkt het, wij maken het. Met snelle levertijden bovendien. Stuur ons uw werktekening of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag uw idee te realiseren.

Liever even bellen? +31 (0)314 369988