Duurzame energie staat meer op de agenda dan ooit tevoren. De toename van elektrische auto’s, groene energie, het verminderen van fossiele brandstoffen en een mogelijke energiecrisis vragen nieuwe oplossingen voor de manier waarop Europa zijn energieopwekking vorm geeft. De vraag naar stroom, het liefst groen opgewekt, stijgt daardoor enorm. Maar die verhoogde vraag stelt ook eisen aan de netwerken die hiervoor zijn aangelegd in Europa. En die zijn er nog niet klaar voor! Daarom werken verzorgers van duurzame energie hard aan de infrastructuur van het Europese energienetwerk. Zo werkt één van onze klanten aan de opzet van nieuwe en/of zwaardere trafostations die de verhoogde energievraag in goede banen moeten leiden. En daar zijn veel industriële scharnieren voor nodig! Aan ons dus de taak om te zorgen voor een duurzame en tijd- en kostenefficiënte scharnieroplossing.
Uitbreiding productie trafostations
Één van onze klanten is specialist in de productie van gebouwen in de stroomvoorziening, zoals trafostations en telecommunicatiestations. Door de verhoogde stroomvraag en de noodzakelijke uitbreiding van het Europese energienetwerk kent dit elektrotechniek bedrijf momenteel een enorme uitbreiding. Het moet immers veel meer transformatorstations produceren! Om de metaaldeuren aan de betonnen casco van deze stations te koppelen zijn op maat gemaakte industriële scharnieren nodig, die ook nog eens moeiteloos decennialang dienen mee te gaan. Bij een dergelijk grote productie kunnen de doorlooptijd en kosten echter al snel oplopen! Daarom dachten wij met het bedrijf mee: hoe kunnen wij dit tijd- en kostenefficiënt vormgeven?
Duurzame industriële scharnieren voor trafostations
Bij de productie van de scharnieren voor trafostations is naast de precieze afwerking vooral de lange levensduur van belang, omdat deze huisjes uitgelegd worden voor minimaal 30 jaar. Hiervoor ontwikkelden wij daarom een krachtig RVS 304 scharnierdeel met vouw, dat op verzoek van de klant ongemonteerd geleverd werd. Na verloop van tijd kwam de klant echter bij ons terug met de vraag of dit niet anders kon. De kosten liepen op deze manier namelijk snel hoog op: konden de onderdelen wellicht goedkoper? Daarom besloten wij samen met de klant het complete traject onder de loep te nemen en te kijken of er een betere oplossing mogelijk was.
Win-win oplossing door aanpassing van de constructie
Wat doen zij bijvoorbeeld met de scharnierdelen nadat zij onze jobshop verlaten? Een blik op het productieproces leerde ons dat een externe partij de losse scharnierdelen assembleerde en in de constructie laste. Al snel zagen onze engineers: dat kan beter! Door deze extra stap in het proces liepen namelijk niet alleen de kosten op, maar ook de doorlooptijden waren onnodig lang.
Onze engineers stelden daarom een aanpassing in de constructie voor: dankzij een speciale pen zouden wij het scharnier samengesteld, kant en klaar, kunnen afleveren. Dit zou een hele productiestap bij een externe partij onnodig maken en dus enorm schelen in de kosten én de doorlooptijd. Een totaalvoordeel oplossing voor zowel de klant als BOSCH Scharnieren dus!
Het resultaat? Een duurzaam scharnier van hoge kwaliteit, snel geleverd. Kant en klaar in gebruik en perfect geschikt voor de lange levensduur die bij trafostations nodig is.
Los scharnierdeel of samengesteld scharnier?
(vb: vouwscharnier los #157567, geassembleerd #159869)