Search
Close this search box.

Ruim 90 jaar scharnieren


BOSCH Scharnieren staat al sinds 1929 voor hoogwaardige scharnieren. Ons verhaal begon bijna een eeuw geleden in een kleine ruimte volgepakt met de machines, om uit te groeien tot één van de best practice bedrijven van Nederland.

Hoe? Door een passie voor vakmanschap en een uitstekende moraal onder werknemers, die het familiebedrijf nooit hebben verlaten. Door te staan voor een kwaliteit die de tand der tijd kan doorstaan. Ook, en vooral, ‘Als het maatwerk moet zijn.’

Pionier in scharnieren

BOSCH werd in 1929 opgericht door Willem Gerrit Bosch, die het bedrijf begon vanuit de kelder van een huis in Amsterdam, met de productie van houten dienbladen, breinaaldenkokers en verlichtingsarmaturen. Al vrij snel kreeg hij te maken met de eerste tegenslag, met een totale afbranding en het vertrek van een compagnon, maar Willem Gerrit liet zich hier niet door ontmoedigen. Binnen enkele jaren ontwikkelde de eenmanszaak zich tot een echte fabriek. De productie werd uitgebreid met metalen knopen, veertjes en theelepeltjes. Kort na de Tweede Wereldoorlog, begon BOSCH Metaalwaren en Massa-artikelen met de productie van scharnieren voor schoenpoetsdozen. Al vrij snel draaide alles om scharnieren bij BOSCH.

De grote verhuizing

BOSCH draaide goed, maar werd beperkt door de geringe ruimte in het Amsterdamse verblijf. De machines stonden bijna tegen elkaar aangedrukt of opgesteld, zonder ruimte om behoorlijk te werken. Willem Gerrit zag, ook na een tweede fikse tegenslag met een totale leegroof, voldoende mogelijkheden. Als hij maar de ruimte had…

Zo gebeurde het dat een kleine maar vakbekwame en hechte kern vertrok van ‘het propvolle westen naar het volop mogelijkheden biedende oosten’ waar BOSCH wist uit te groeien tot een middelgrote fabriek in Terborg (1957), nu het bedrijf eindelijk de ruimte kreeg waar het zo naar verlangde.

De achterhoek

De Achterhoek bleek volgens Willem Gerrit Bosch bovendien goed ‘fabriek-minded’:

“Vooral door het technische vernuft van de directeur zelf, volgde een rationalisering van de werkmethode, die tot een hogere produktie leidde. Als men ziet wat hier per dag wordt afgewerkt aan alle mogelijke scharnieren, vraagt men zich af, waarvoor die allemaal gebruikt moeten worden.(..)dat de Nederlandse industrie het bezit van een degelijk bedrijf binnen de vaderlandse grenzen bijzonder waardeert, blijkt wel uit het grote aantal afnemers dat zich tot Bosch wendt.” (de huispost, no.162)

Specialist in scharnieren

Vanaf de jaren 60 begon BOSCH zich nadrukkelijk als de specialist in scharnieren te roeren. Het manifesteerde zich als een nieuw modern bedrijf, breidde zelfs uit met een tweede productiehal en had zodoende ruimschoots werk voor personeel.

Dankzij automatische machines die in Terborg werden ontworpen en geconstrueerd kon BOSCH elk soort scharnier, in ieder aantal en elk metaal gefabriceerd worden, in een korte tijd bovendien. Niet lang na het overlijden van pionier Willem Gerrit Bosch, volgde de overstap naar het huidige gebouw in Doetinchem, op industrieterrein de Huet, waar al vrij snel verder uitgebreid kon worden.

Familiebedrijf in hart en scharnieren

“De heer Bosch bleek vooral verheugd over de prettige geest welke hier heerst, en waarbij oud en nieuw personeel zich beijverde een produkt te brengen, dat alle kritiek kan doorstaan. In de fabrieks- en kantineruimte was toen nog een gezellig samenzijn, dat in de geest van een groot familiefeest geruime tijd duurde.” (Het vrije volk, 10-09-1957)

Een nieuwe industriële revolutie

Het duurde niet lang voordat een nieuwe pionier aan het roer stond bij BOSCH. Vanaf 2003 werd met de overname door Godfried Kaanen een nieuwe weg ingezet. Een nieuwe weg die noodzakelijk was door het rap veranderende industriële landschap. Vrijwel al het massawerk verdween naar de lage lonenlanden in Oost Europa en daar viel voor BOSCH Scharnieren niet tegenop te concurreren. 

“Er restten twee keuzes: óf de poort dicht, óf revolutionair omdenken…” vertelt Kaanen in gesprek met Kwaliteit in Bedrijf. In ons geval bleek de oplossing voor onze neus te liggen: verder specialiseren in maatwerk! Aan de lopende band rechttoerechtaan scharnieren produceren, dat kan iedereen. Op dat niveau kun je je eigenlijk alleen via de prijs onderscheiden; de rest is onbelangrijk. Maar een speciaal scharnier, exact conform de wensen en eisen van een vaak veeleisende, exclusieve opdrachtgever, dat is een heel ander verhaal. Dan moet je veel vakmanschap, kwaliteit, flexibiliteit en creativiteit in huis hebben. Dát was de niche waarop we ons moesten focussen.” 

BOSCH blijft pionieren

Kaanen maakte zich hard voor de verdere professionalisering van het productie apparaat en meer training en opleiding van de medewerkers, geheel in de geest van de familie BOSCH. De nieuw ingeslagen weg leidde uiteindelijk tot de eerste implementaties van QRM en planningssoftware in Nederland, waarmee BOSCH een pionier op dit gebied werd en alom bekend geldt als best practice consultant voor andere bedrijven.

Het zorgde bovendien voor een absolute niche: maatwerk industriële scharnieren met een levertijd van enkele weken, ongekend voor de industrie. Niet voor niets is BOSCH Scharnieren vandaag de dag de internationale specialist voor scharnieren, ‘als het maatwerk moet zijn’.

Samen sterker - BOSCH bundelt krachten met PINET

Begin 2022 nam BOSCH Scharnieren een volgende stap in haar groei. Met de overname door ESTÈVE et Cie, holding van PINET Industrie uit Frankrijk, versterkt BOSCH Scharnieren haar positie op de Europese markt. Door de complementaire industriële werkzaamheden vormen beide bedrijven een uitstekende aanvulling op elkaar. ‘Ook hebben beide bedrijven dezelfde kernwaarden en het karakter van een professioneel familiebedrijf. Daarom heb ik alle vertrouwen in de gezamenlijke toekomst van de bedrijven.’

Ulrich Hubald

General Manager

Kennismaken?

Wij helpen u graag verder. Stuur een berichtje via de chat pop-up of bel of mail ons voor meer informatie en advies.

Logo BOSCH Scharnieren maatwerk Nederland

wij denken met u mee.

BOSCH Scharnieren levert maatwerk scharnieren voor de industrie. Neem contact op voor een offerte of passend advies. 

Zakelijk
Particulier

Maatwerkscharnier nodig?

Heeft u een maatwerk scharnier nodig voor uw (industriële) project? U bedenkt het, wij maken het. Met snelle levertijden bovendien. Stuur ons uw werktekening of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag uw idee te realiseren.

Liever even bellen? +31 (0)314 369988