Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sturen op vakmanschap met QRM

Met Quick Response Manufacturing (QRM) kun je bedrijfsprocessen veel efficiënter maken. Deze nieuwe werkwijze levert een flinke verkorting van doorlooptijden op, zodat het mogelijk is sneller te reageren op ontwikkelingen en nieuwe markten te veroveren. QRM vereist een nieuwe inrichting van processen en draagvlak op de werkvloer. “De investeringen in IT en trainingen verdienen zich echter snel terug”, vertelt Fried Kaanen, CEO van Bosch Scharnieren en Metaal BV en voorzitter van de Koninklijke Metaalunie.

1. In welke markt is uw bedrijf actief?

We zijn een metaalbedrijf dat zo’n 30 medewerkers telt. We maken klantspecifieke scharnieren en metaalconstructies voor de interieurbouw, zoals winkelrekjes, een kassameubel of schappen. We maken maatwerk, wat betekent dat we producten volledig toesnijden op de wensen van de klant. Onze afnemers zijn industriële bedrijven in heel Europa die met een standaardproduct geen genoegen nemen. Ons bedrijf bestaat al ruim 80 jaar In scharnieren zijn we 50 jaar actief en in metaal ongeveer vijf jaar.

2. Wat is het idee achter Quick Response Manufacturing en hoe zorgt het voor een beter bedrijfsresultaat?

Onze klanten willen maatwerk in kleinere aantallen en in kleine series. Dit stelt eisen aan onze machines. We hebben een zeer gevarieerd machinepark. Soms kunnen machines dagen stil staan, omdat ze niet nodig zijn. Op andere momenten moet ze juist op volle toeren draaien, omdat ze voor een specifiek product worden ingezet. Ons bedrijf is vergelijkbaar met een banketbakkerij. Een bakker heeft tijdens Kerst of Pasen een vorm nodig die de rest van het jaar op zolder ligt. Dat geldt ook voor machines die tijdens piekperiodes worden ingezet. Onze klanten zijn bereid te wachten, maar niet te lang. Korte doorlooptijden zijn voor ons dan ook cruciaal. Bij QRM staan kortere doorlooptijden in alle bedrijfsprocessen centraal. Zodra je een order binnenkomt, probeer je deze zo snel mogelijk door processen heen te loodsen, zodat weer andere orders kunnen volgen.

3. Welke eisen stelt QRM aan de bedrijfsvoering?

Je moet je bedrijf anders inrichten en overbodige schakels in processen elimineren. Dit doe je door niet in afdelingen, maar flexibele en multifunctionele werkcellen te werken. Hierbij stuur je op vakmanschap in plaats van autoriteit. Een werkcel is een cluster van bij elkaar horende machines met een zelfsturend team van medewerkers. De werkcellen zijn qua menskracht en machines afgestemd op een specifiek werkproces. Mensen worden multifunctioneel ingezet en kunnen op verschillende machines werken. Je hebt dus gelijktijdig verschillende potten op het vuur en zorgt zo dat de maaltijd op tijd op tafel komt. Zo haal je de stilstand tussen werkprocessen uit het systeem. Dit komt de doorstroming ten goede: in het verleden leverden we binnen 6 tot 8 weken. Nu doen we dit binnen 1,5 tot 3 weken. Doordat je op vakmanschap stuurt, komt dit de kwaliteit ten goede. Het effect van QRM is ook dat medewerkers beter inzetbaar en gemotiveerder zijn. Ons klantbestand heeft zich verbreed, omdat klanten in andere landen ook maatwerk snel geleverd willen hebben. Dat wordt in de Europese industrie steeds belangrijker.

4. Welke kosten gaan voor de baat uit? Welke besparingen in werkkapitaal heeft QRM opgeleverd?

We zijn eind 2007 begonnen en hebben QRM in onze hele organisatie doorgevoerd. We hebben automatiseringsprocessen aangepast en medewerkers getraind. Elk jaar hebben we extra geld besteed aan trainingen en consultancy, maar deze investeringen verdienen zichzelf dubbel en dwars terug. Het resultaat van ons bedrijf is dankzij QRM elk jaar weer beter. Dit vertaalt zich ook in besparingen op het werkkapitaal, dat ruim is gehalveerd. Als je doorlooptijden versnelt, is er minder onder handen werk op de werkvloer. Wij voeren geen eindvoorraad meer, maar hebben nu alleen nog een strategische voorraad grondstoffen.

5. Hoe lang duurde de implementatiefase?

Deze fase duurde een half jaar. Vervolgens fine tunen we elk half jaar. We hebben onze productievloer volledig anders ingericht. Tijdens de implementatie hebben we een stappenplan gebruikt, gebaseerd op de theorie en masterclasses van de Amerikaanse professor Rajan Suri, grondlegger van QRM. Als je denkt dat je een ‘QRM-bedrijf’ bent, moet je hiermee meteen aan de slag. Laat je inspireren door de theorie en creëer draagvlak onder mensen die er op de werkvloer inhoud aan moeten geven. ‘Smart Industry’ is een actueel thema. Alles moet slimmer. Niet alleen automatisering is de sleutel: om slimmer te werken, moet je er ook voor zorgen dat je meer uit je mensen kunt krijgen. Niet door ze harder te laten werken, maar door processen zo aan te passen dat ze effectiever en sneller kunnen werken. Dit is een continue proces en houdt nooit op.

Bron: verdermetfinancieren.abnamro.nl

Meer lean en QRM bij BOSCH Scharnieren

BOSCH Scharnieren is best practice op het gebied van procesverbetering, mede dankzij de toepassing van Lean en QRM binnen ons bedrijf. Lees er hier meer over. 

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nieuws

PERSBERICHT

Estève et Compagnie kondigt de overname aan van PAUMELLES LIEGEOISES,een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in de productie van laspaumelles engeprofileerde scharnieren in kleine series voor industriële

Onze klanten innoveren.
Wij realiseren.

Wij bespreken graag de mogelijkheden
voor uw volgende project.

scharnier machinebouw apparatenbouw
Logo BOSCH Scharnieren maatwerk Nederland

wij denken met u mee.

BOSCH Scharnieren levert maatwerk scharnieren voor de industrie. Neem contact op voor een offerte of passend advies. 

Zakelijk
Particulier

Maatwerkscharnier nodig?

Heeft u een maatwerk scharnier nodig voor uw (industriële) project? U bedenkt het, wij maken het. Met snelle levertijden bovendien. Stuur ons uw werktekening of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag uw idee te realiseren.

Liever even bellen? +31 (0)314 369988