var dataLayer_content = {"pagePostType":"page","pagePostType2":"single-page","pagePostAuthor":"devmh"}; dataLayer.push( dataLayer_content );
Search
Close this search box.

Best practice
QRM en lean

BOSCH Scharnieren geldt al jaren als best practice bedrijf op het gebied van procesverbetering. Met de productiefilosofie van Quick Response Manufacturing (QRM) was BOSCH zelfs het eerste maakbedrijf in Nederland dat deze procesverbetermethode omarmde. Met groot succes!

Het stelde ons in staat complex maatwerk van hoge kwaliteit te produceren met korte levertijden. Onze scharniermakers werken zelfstandig, met veel werkplezier in een opgeruimde en overzichtelijke omgeving.

Ontvangt u graag inspiratie voor Lean en QRM? Let’s connect!

Wat is Quick Response Manufacturing?

Quick Response Manufacturing (QRM) richt zich op het verkorten van de doorlooptijd. Kenmerken van deze procesverbeterings-methode zijn de werkcellen met zelfsturende teams en gecrosstrainede medewerkers. Dit zorgt niet alleen voor meer flexibiliteit, maar ook werkplezier.

De methode is bij uitstek geschikt met kleine productieseries en een groot aantal productvarianten. Dit is het kenmerk van BOSCH Scharnieren.

Onze werkvloer is daarom optimaal ingericht volgens werkcellen, gemarkeerd met verschillende kleuren. De klantspecifieke orders kunnen zich zo als stoptreinen langs de verschillende stations bewegen.

QRM en Lean bij BOSCH Scharnieren: best practice in Nederland

BOSCH Scharnieren is een bijzonder bedrijf en daar zijn wij trots op. Naast de familiegeest die al ruim 90 jaar in het bedrijf heerst en de trotse historie, hebben wij de blik altijd vooruit gericht. BOSCH Scharnieren is daarom ook een uiterst moderne plek om te werken met zelfsturende teams, een eigen opleiding tot scharniermaker en georganiseerde werkstations. 

Deze durf tot vernieuwing leidde in 2007 tot de implementatie van Lean en QRM bij ons bedrijf, aan de hand van de grondlegger van deze filosofie, professor Rajan Suri. Als eerste bedrijf in Nederland voerde BOSCH Scharnieren Quick Response Manufacturing en POLCA in. 

De procesverbetermethode zette BOSCH Scharnieren op de kaart als pionier in QRM en specialist in maatwerk met korte levertijden. Naast het grote succes is het ook een leerzame uitdaging geweest waarbij BOSCH de nodige hindernissen moest overwinnen. Steeds meer bedrijven met een stappenproductie met veel variatie in orders en bewerkingen, de zogenaamde high-mix low-volume productie, nemen daarom contact met ons op om van BOSCH Scharnieren te leren.

Bent u een maakbedrijf en heeft u veel variatie in aantallen, orders en/of bewerkingen? Grote kans dat u nog altijd te maken heeft met veel onderhanden werk en lange doorlooptijden. De productieverbetermethode QRM kan dan uitkomst bieden. Uiteraard delen wij onze expertise en ervaringen graag met u.

Shop floor control bij BOSCH Scharnieren

Het invoeren van principes van QRM en Lean bezorgde BOSCH al snel grote successen. Godfried Kaanen, die destijds als innovatieve directeur aan het roer stond, had al snel door dat er nog veel meer winst in de doorlooptijd te behalen viel.

Daarom werd het shop floor control systeem PROPOS bij ons op de werkvloer ontwikkeld. Dankzij dit volautomatische shop floor control systeem ontstaat er een optimale flow tussen de werkcellen, met zo min mogelijk wachttijd tussen de verschillende bewerkingen. 

Dankzij de inzichten van PROPOS werkt BOSCH Scharnieren aan continue verbetering voor onze klanten en wordt de hoge kwaliteitsstandaard gewaarborgd. 

BOSCH Scharnieren: pionier in QRM en POLCA

Naar aanleiding van onze pionierende rol in QRM schreef tijdschrift Kwaliteit in Bedrijf een inspirerend artikel over onze keuze voor deze procesverbeteringsmethode.

“Met de veranderende markt en de open grenzen werden we genoodzaakt om revolutionair te denken. In ons geval bleek de oplossing voor onze neus te liggen: verder specialiseren in maatwerk! Aan de lopende band rechttoe-rechtaan scharnieren produceren, dat kan iedereen. Op dat niveau kun je je eigenlijk alleen via de prijs onderscheiden; de rest is onbelangrijk. Maar een speciaal scharnier, exact conform de wensen en eisen van een vaak veeleisende, exclusieve opdrachtgever, dat is een heel ander verhaal. Dan moet je veel vakmanschap, kwaliteit, flexibiliteit en creativiteit in huis hebben. Dát was de niche waarop we ons moesten focussen.”

QRM bij BOSCH Scharnieren
nieuws en artikelen

Onze Lean en QRM partners

Ulrich Hubald

General Manager

Meer weten over Lean en QRM?

Wij helpen u graag verder. Stuur een berichtje via de chat pop-up of bel of mail ons voor meer informatie en advies.

Let's keep in touch!

Schrijf u hier in voor onze mailing.

Logo BOSCH Scharnieren maatwerk Nederland

wij denken met u mee.

BOSCH Scharnieren levert maatwerk scharnieren voor de industrie. Neem contact op voor een offerte of passend advies. 

Zakelijk
Particulier

Maatwerkscharnier nodig?

Heeft u een maatwerk scharnier nodig voor uw (industriële) project? U bedenkt het, wij maken het. Met snelle levertijden bovendien. Stuur ons uw werktekening of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag uw idee te realiseren.

Liever even bellen? +31 (0)314 369988

We hebben u ingeschreven voor onze mailing. Tot dan!