Search
Close this search box.

QRM dag bij BOSCH Scharnieren groot succes!

De ‘QRM bij BOSCH Scharnieren’ dag was een groot succes! Het event dat door Sirris en het QRM 4.0 project is georganiseerd, liet vele geïnteresseerden kennis maken met de principes van de procesverbetering filosofie Quick Response Manufacturing. Deze methode richt zich op het terugdringen van tijdsverspilling binnen de gehele organisatie, en zorgt daarmee voor kortere doorlooptijden. De grootste tijdswinst zit namelijk niet in de bewerkingstijd, maar alle stappen daar omheen. Onder de bezielende leiding van Fried Kaanen, voormalig directeur van BOSCH Scharnieren, kwamen de participanten alles te weten over onze transformatie door de inzet van QRM. Wist u bijvoorbeeld dat BOSCH Scharnieren zelfs het eerste maakbedrijf in Europa dat deze procesverbetermethode omarmde?

Flow in een productie vol variatie

Met groot succes bovendien! Het stelde ons in staat om ons meer te specialiseren op een niche markt, met complex maatwerk van hoge kwaliteit én korte levertijden. Inmiddels is het 15 jaar geleden dat BOSCH Scharnieren Lean Manufacturing en QRM omarmde. Naast het succes is het ook een leerzame uitdaging geweest waarbij we de nodige hindernissen moesten overwinnen. En die lessen probeerden wij vandaag op de aanwezige deelnemers over te dragen. De centrale vraag van de dag: “Hoe creëer je flow in een high-mix low-volume productie omgeving?”

 

QRM als methode om in te spelen op veranderende klantvraag

De inzet van QRM zorgde ervoor dat ons bedrijf nog flexibeler kon inspelen op de klantvraag, dat producten steeds sneller, voordeliger en in kleinere aantallen wilde. Met de implementatie van QRM en een volautomatische productieplanning en werkvloeraansturing konden wij ons nog meer specialiseren in het produceren van middelgrote en kleine series industriële scharnieren van 25 tot 2500 stuks. Complex maatwerk van hoge kwaliteit met korte levertijden. Onze scharniermakers werken zelfstandig in een opgeruimde en overzichtelijke omgeving.

Wat is QRM?

Maar wat is QRM precies? Waar lean manufacturing zich vooral rich op gestandaardiseerde processen, bv met een one-piece-flow, richt Quick Response Manufacturing (QRM) zich vooral op de maakbedrijven die géén gestandaardiseerde productie hebben omdat de productieorders te gevarieerd zijn in ordergrootte, leverdata en verschillende bewerkingen.  Omdat er bij zoveel variatie al snel veel onderhanden werk en ‘stillig-tijd’ ontstaat, richt deze methode zich vooral op het elimineren van tijdsverspilling in de gehele productie, wat resulteert in kortere doorlooptijden én concurrentievoordeel. Kenmerken van deze procesverbetering methode zijn de werkcellen, gemarkeerd met verschillende kleuren, en zelfsturende teams en gecrosstrainede medewerkers, zowel op productie als op kantoor. Dit zorgt niet alleen voor meer flexibiliteit, maar ook werkplezier.

Digital POLCA

Om de controle op de werkvloer te verbeteren, kozen wij ook voor de implementatie van de POLCA QRM-methode. POLCA is een productiecontrolesysteem dat een betere beheersing van de productie mogelijk maakt in een high mix/ low volume omgeving. De klantspecifieke orders kunnen zich zo met een gegarandeerde doorstroom als stoptreinen langs de verschillende stations bewegen. Aanvankelijk gebeurde dit nog met een papieren kaartsysteem (het originele POLCA systeem), maar na enkele jaren besloten wij dit systeem te digitaliseren, geintegreerd in ons shop floor control systeem PROPOS. Daarmee bereikten wij een wereldprimeur: de implementatie van het eerste digitale POLCA-systeem. Op de werkvloer zagen de aanwezige deelnemers dit krachtige systeem in actie!

Bedankt voor de aanwezigheid!

Na een geslaagde dag vol interessante lessen en vraagstellingen, was het weer tijd om huiswaarts te keren. Wij willen alle deelnemers bedanken voor hun interesse op deze inspirerende middag!

Daarnaast bedanken we onze partners van het Interreg project QRM4.0 en organisator Sirris die deze dag gratis kon organiseren.

Meer lezen?

Naar aanleiding van onze pionierende rol in QRM schreef tijdschrift Kwaliteit in Bedrijf een inspirerend artikel over onze keuze voor deze procesverbeteringsmethode. “Met de veranderende markt en de open grenzen werden we genoodzaakt om revolutionair te denken. In ons geval bleek de oplossing voor onze neus te liggen: verder specialiseren in maatwerk! Aan de lopende band rechttoe-rechtaan scharnieren produceren, dat kan iedereen. Op dat niveau kun je je eigenlijk alleen via de prijs onderscheiden; de rest is onbelangrijk. Maar een speciaal scharnier, exact conform de wensen en eisen van een vaak veeleisende, exclusieve opdrachtgever, dat is een heel ander verhaal. Dan moet je veel vakmanschap, kwaliteit, flexibiliteit en creativiteit in huis hebben. Dát was de niche waarop we ons moesten focussen.”

Lees meer over onze QRM best practices

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nieuws

PERSBERICHT

Estève et Compagnie kondigt de overname aan van PAUMELLES LIEGEOISES,een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in de productie van laspaumelles engeprofileerde scharnieren in kleine series voor industriële

Onze klanten innoveren.
Wij realiseren.

Wij bespreken graag de mogelijkheden
voor uw volgende project.

scharnier machinebouw apparatenbouw
Logo BOSCH Scharnieren maatwerk Nederland

wij denken met u mee.

BOSCH Scharnieren levert maatwerk scharnieren voor de industrie. Neem contact op voor een offerte of passend advies. 

Zakelijk
Particulier

Maatwerkscharnier nodig?

Heeft u een maatwerk scharnier nodig voor uw (industriële) project? U bedenkt het, wij maken het. Met snelle levertijden bovendien. Stuur ons uw werktekening of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag uw idee te realiseren.

Liever even bellen? +31 (0)314 369988